Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciastka-z-platkow-kukurydzianych
Ciastka z płatków kukurydzianych
Chrupiące ciasteczka, coś jak śniadaniowe batoniki, tylko jeszcze lepsze. Mogą być dobrym prezentem pod choinkę.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie
Liczba porcji: 8 ciastek
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
porcja słodkiego kruchego ciasta
200 ml Golden Syrup
150 g płatków kukurydzianych
100 g mieszanych orzechów
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Prostokątną formę (około 25cmx20cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy słodkim kruchym ciastem. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Ochłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około kwadrans, aż będzie ładnie złote. W tym czasie wlewamy Golden Syrup do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Delikatnie podgrzewamy. Płatki wsypujemy do miski. Orzechy grubo siekamy i dodajemy do płatków. Wlewamy gorący syrop i mieszamy, aż wszystko dobrze się wymiesza i płatki będą pokryte syropem. Wykładamy płatki na upieczony kruchy spód i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Kroimy na 8 prostokątów. Przechowujemy w szczelnej puszce do ciastek.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024