Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciastka-kawowe-z-orzechami

Ciastka kawowe z orzechami

Wspaniałe ciastka typu "brownies", lecz tym razem bez czekolady. Podajemy ciastka na ciepło, z kulką lodów waniliowych i odrobiną płynnego miodu.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
175 g miękkiego masła (lub margaryny)
175 g brązowego
drobnego cukru
3 jajka
175 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
100 g włoskich orzechów (plus trochę do dekoracji)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową formę do pieczenia o boku 18 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło (lub margarynę) wkładamy do miski, dodajemy brązowy cukier, całe, lekko ubite jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy mikserem na gładką masę. Kawę mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie grubo siekamy, mieszamy z ciastem. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około pół godziny, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste przy dotknięciu. Upieczone ciasto zostawiamy na 10 minut w formie. Posypujemy garścią orzechów włoskich i kroimy na 4 lub 6 porcji. Ciastka powinny być w środku wilgotne i miękkie. Podajemy ciepłe, z kulką lodów i płynnym miodem lub Golden Syrup.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024