Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasteczka-z-brazowym-cukrem-i-pekanami

Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami

Bardzo amerykańskie "cookies", nieoczekiwanie doprawione mielonym zielem angielskim. Lekko piernikowe w smaku, chrupiące od orzechów - znakomite do kawy, herbaty lub szklanki zimnego mleka.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Południe

Liczba porcji: około 35 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/4 szklanki jasnobrązowego cukru
3 łyżki płynnego miodu
jajko
2 i 1/3 szklanki mąki
szklanka grubo posiekanych orzechów pekanowych
2 łyżki mielonego cynamonu
łyżka mielonego ziela angielskiego
płaska łyżka sody oczyszczonej

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. 2 blachy do ciasteczek wykładamy arkuszami papieru do pieczenia.
Mieszamy w misce cukier, miód, jajko i ćwierć szklanki wody i ubijamy mikserem, aż wszystko będzie doskonale wymieszane (pół minuty wystarczy).
W drugiej misce mieszamy mąkę, orzechy, cynamon, ziele angielskie i sodę. Dodajemy do masy cukrowej i mieszamy na jednolite, miękkie ciasto.
Na przygotowane blaszki nakładamy porcje ciasta - mniej więcej łyżeczka od herbaty na każde ciastko (zostawiamy między ciastkami wolne miejsce, bo w trakcie pieczenia rozleją się na boki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut - powinny lekko przyrumienić się po bokach.
Zdejmujemy ciasteczka z blaszek na metalową kratkę i studzimy. Uwaga - ciastka w miarę stygnięcia będą twardnieć.
Przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce ciasteczkowej. Najlepsze są następnego dnia po upieczeniu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024