Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasteczka-pekanowe-nr-2

Ciasteczka pekanowe nr 2

Łatwe ciasteczka z ulubionymi na amerykańskim Południu orzechami pekanowymi. Jeśli akurat mamy dużo włoskich orzechów, to spokojnie możemy je do tych ciasteczek wykorzystać.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Południe

Liczba porcji: około 45 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g orzechów pekanowych plus 45 (mniej więcej) połówek orzechów
strąk wanilii
220 g masła
140 g cukru pudru
2 białka
300 g mąki

Opis przyrządzania:
100 g orzechów siekamy na średnio grubo.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy czarne, lepkie pestki.
Do miski miksera wkładamy masło, 120 g cukru pudru, wanilię i szczyptę soli. Ubijamy na gładki, puszysty krem. Cały czas ubijając, dodajemy po trochu surowe białka. Również po trochu dodajemy mąkę, a kiedy powstanie gładkie ciasto, wrzucamy orzechy i mieszamy. Ciasto przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę ciasteczkową wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Łyżeczką formujemy z ciasta małe kulki i kładziemy je na blaszce, pamiętając o odstępach. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką, którą zanurzamy w reszcie cukru pudru (dzięki temu nie będzie się bardzo kleiła). Na każdym ciasteczku kładziemy orzech pekanowy i lekko dociskamy.
Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, aż się przyrumienią.
Upieczone ciasteczka zdejmujemy z blachy na metalową kratkę i studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamykanej ciasteczkowej puszce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024