Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-mango
Chutney z mango
Oczywiście zazwyczaj kupujemy chutneye już gotowe. Ale czasem warto zrobić chutney samemu, bo jednak smakuje inaczej, niż masowa konfekcja, a poza tym można decydować o wielkości kawałków owoców w - że się tak wyrażę - masie. Chutney podajemy do rozmaitych curry, ale także zimnych mięs. Jeśli chodzi o mnie, to najbardziej smakuje mi z jajkami na twardo i sałatką ryżową.
Rodzaj dania: Przetwory
Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu
Liczba porcji: 6 słoików
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
8 nie do końca dojrzałych owoców mango
700 g jasnobrązowego cukru
łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki nasion kolendry
12 strączków kardamonu
łyżeczka pieprzu cayenne
łyżeczka mielonego turmeriku
łyżeczka goździków
100 g świeżego imbiru
2 słodkie cebule
8 sporych ząbków czosnku
3 szklanki białego octu winnego
Opis przyrządzania:
Owoce mango obieramy ze skórki. Ostrym nożem odcinamy miąższ od pestki. Kroimy miąższ w spore kawałki i mieszamy z cukrem. Naczynie z owocami przykrywamy folią plastikową i zostawiamy w chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia podgrzewamy na suchej patelni nasiona kminu, kolendrę i kardamon. Kiedy zaczną już intensywnie pachnieć - nie dopuszczamy do przypalenia - przesypujemy je do moździerza i rozgniatamy tłuczkiem. Rozgniecione korzenie wsypujemy do dużego rondla, dodajemy mango z cukrem. Wsypujemy cayenne, turmerik i goździki. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do rondla. Cebulę obieramy i drobno siekamy, dodajemy do rondla. Czosnek rozgniatamy w moździerzu z 2 łyżeczkami soli i też dodajemy do rondla. Wlewamy ocet i wszystko zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy chutney na malutkim ogniu przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Mango powinno stać się przezroczyste, a płyn odparować do konsystencji syropu. Zestawiamy chutney z ognia i zostawiamy na kwadrans. Przelewamy do sterylnych, gorących słoików (6 słoików ćwierćlitrowych) i zamykamy. Kiedy ostygną, naklejamy naklejki. Degustujemy dopiero po dwu miesiącach, bo tyle czasu potrzebuje chutney, żeby dojrzeć.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024