Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-cytryn

Chutney z cytryn

Mocny, cytrynowy chutney z dużymi kawałkami owoców. Doskonały do ostrych curry.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 ładnych cytryn
2 łyżki grubej soli
2 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru o długości 5 cm
8 małych cebulek
2 łyżki oliwy
łyżka musztardy z Dijon
1/2 łyżeczki ostrej suszonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
50 g jasnych rodzynek
100 g cukru
100 ml białego octu winnego

Opis przyrządzania:
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i kroimy pionowo na 8 części, wybierając przy okazji pestki. Wkładamy cytryny do miski, przesypując solą. Przykrywamy i odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie płuczemy cytryny na sicie i osuszamy w czystej ściereczce. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Imbir obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Cebulki obieramy i kroimy pionowo na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy musztardę, suszoną paprykę, kmin, kolendrę i cukier. Smażymy, mieszając, przez 3 minuty. Dolewamy ocet i 100 ml wody (tyle samo, co octu), zagotowujemy. Wrzucamy cytryny, czosnek, imbir, cebulki i rodzynki. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy przez pół godziny na średnim ogniu - skórka cytryn powinna trochę zmięknąć, a chutney zgęstnieć. Gorący chutney wlewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Kiedy wystygnie, słoiki wycieramy i nalepiamy naklejki. Czekamy 3 tygodnie, żeby smaki się przegryzły.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024