Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chlodnik-z-zielonej-salaty

Chłodnik z zielonej sałaty

Oryginalna i niskokaloryczna zupa - doskonała jako przystawka w upalny letni dzień.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
słodka cebula
2 średniej wielkości ziemniaki
ząbek czosnku
2 szklanki (pół litra) wywaru warzywnego
2 duże główki sałaty masłowej
niepełna szklanka mleka
gałka muszkatołowa
śmietanka kremowa
szczypiorek

Opis przyrządzania:
Słodką cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Sałatę obieramy z wierzchnich liści, starannie płuczemy, osączamy i kroimy w cienkie paski. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę, ziemniaki i rozgnieciony ząbek czosnku. Wlewamy wywar warzywny i zagotowujemy. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy i gotujemy warzywa na małym ogniu 20 minut. Wrzucamy pokrojoną sałatę i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Zupę miksujemy w blenderze. Mieszamy z mlekiem i zostawiamy do wystygnięcia. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zupę podajemy bardzo zimną, z odrobiną kremowej śmietanki, posypaną siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024