Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chlodnik-z-zielonego-groszku

Chłodnik z zielonego groszku

Prawdziwie letnia zupa o pięknym, pastelowym kolorze.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g mączystych ziemniaków
25 g masła
pęczek dymki
850 ml wywaru warzywnego (mniej więcej 3 i pół szklanki)
200 g zielonego groszku - świeżego lub mrożonego
200 ml greckiego jogurtu
szczypiorek

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dymkę czyścimy, płuczemy i drobno siekamy. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy ziemniaki i dobrze mieszamy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy dymkę i wywar warzywny. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy groszek i gotujemy 3 minuty. Porcjami miksujemy zupę w blenderze na gładkie piure. Przelewamy do miski, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Kiedy zupa wystygnie, miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż chłodnik będzie naprawdę zimny.Podajemy posypany drobno siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024