Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chlodnik-z-awokado-i-ogorka

Chłodnik z awokado i ogórka

Przepis inspirowany twórczością Samego Wielkiego Gordona Ramsaya... Bladozieloną zupę podajemy bardzo zimną, zaś na środku kładziemy odrobinę sałatki pomidorowej lub - w wersji eleganckiej - kilka małych krewetek.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3/4 kg ogórków sałatkowych
cytryna
2 dojrzałe awokado
2 łyżki naturalnego jogurtu
2 małe dojrzałe pomidory lub 16 małych ugotowanych i obranych krewetek
Tabasco

Opis przyrządzania:
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką usuwamy pestki, zaś miąższ kroimy w kawałki. Z cytryny wyciskamy sok. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i skórkę. Ćwierć awokado kroimy w zgrabną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Resztę awokado i ogórki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką zupę. Dodajemy trochę soku z cytryny, sól i pieprz oraz jogurt. Miksujemy jeszcze raz i ewentualnie korygujemy smak. Wstawiamy zupę do lodówki. Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy horyzontalnie na pół i przy pomocy łyżeczki usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę i mieszamy z odłożonym awokado. Solimy i doprawiamy Tabasco. Jeśli używamy krewetek, po prostu mieszamy je z awokado, solimy i trochę więcej cytrynimy i też doprawiamy Tabasco. Zupę rozlewamy do 4 oziębionych talerzy, a na środku każdej porcji kładziemy zgrabną kupkę sałatki pomidorowej lub z krewetek. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024