Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chlodnik-z-awokado-i-jablek
Chłodnik z awokado i jabłek
Przyjemna, jasnozielona, letnia zupa.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cytryna
czerwona papryczka chilli
zielone jabłko
mała cebula
2 dojrzałe awokado
oliwa z oliwek
200 ml białego wytrawnego wina
200 ml wywaru warzywnego
150 ml soku jabłkowego
500 ml (1/2 litra) chudego jogurtu naturalnego
2 gałązki koperku
Opis przyrządzania:
Z cytryny wyciskamy sok. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonka, pestek i membran, myjemy i drobno siekamy. Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki, obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w kawałki i mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy jabłko i cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając. Dolewamy białe wino, wywar i sok jabłkowy. Zagotowujemy i gotujemy kolejne 5 minut. Przelewamy zupę do malaksera lub blendera i miksujemy, aż będzie miała gładką konsystencję. Dodajemy chilli i jogurt, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy miąższ z awokado i jeszcze raz zupę miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiamy zupę do lodówki na godzinę - powinna być zimna. Koperek myjemy, osuszamy i dzielimy na "piórka". Zupę podajemy w talerzach, ozdobioną koperkiem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024