Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chlodnik-jablkowy-z-curry
Chłodnik jabłkowy z curry
A nuż się trafi ciepły październikowy dzień? Wówczas zupka będzie jak znalazł (oczywiście z malutkimi grzankami). Jeśli jednak prawdziwa jesień pokaże, co potrafi i na ciepłe dni nie da się już liczyć, pamiętajmy o tym przepisie w przyszłe lato.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
mała cebula
cytryna
6 jabłek średniej wielkości
oliwa z oliwek
2 płaskie łyżeczki proszku curry (o dowolnym stopniu ostrości - w zależności od upodobań)
4 szklanki (1 litr) domowego wywaru z kurczaka
około 1/2 szklanki śmietanki
Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Z cytryny wyciskamy sok.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w małe kawałki, polewając sokiem cytrynowym, żeby nie ciemniały.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na średnio małym ogniu, mieszając, aż się zeszkli, ale nie zarumieni.
Do cebuli dodajemy curry, smażymy jeszcze ze 2 minutki, po czym wlewamy odtłuszczony wywar i zagotowujemy.
Dodajemy jabłka, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż jabłka będą zupełnie miękkie, czyli jakieś pół godzinki.
Jeśli jabłka się nie rozpadły, zupę miksujemy blenderem, a potem przecieramy przez sitko. Jeśli się rozleciały (to zależy od odmiany jabłek), wystarczy przetrzeć przez sitko.
Zupę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż będzie naprawdę zimna.
Do zupy dolewamy 100 ml śmietanki (do smaku - jedni wolą więcej, inni mniej), mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
Każdą porcję zupy polewamy odrobiną śmietanki - dla ozdoby - i podajemy bardzo zimną, z malutkimi grzaneczkami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024