Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Champ-czyli-irlandzkie-piure

Champ czyli irlandzkie piure

Na ziemniakach Irlandia stoi i nie raz wpłynęły one na historię kraju. Spośród wielu irlandzkich ziemniaczanych dań, champ zdobył popularność międzynarodową.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Irlandia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg ziemniaków na piure
pęczek cebulki dymki
200 ml pełnotłustego mleka
50 g masła

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w równe kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i stawiamy na ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, czyli jakieś 20 minut. Odcedzamy i chwilę odparowujemy na ogniu. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, myjemy dymkę, obieramy z przywiędłych liści i drobno siekamy. W drugim garnku zagotowujemy mleko z masłem, dodajemy dymkę i gotujemy przez minutę. Odparowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem na piure. Dodajemy do mleka z dymką i mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy w kremową masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024