Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ceviche-z-pomidorami

Ceviche z pomidorami

Kolorowa wersja ceviche, z kostkami pomidorów i plasterkami limetki.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Kraje Ameryki Południowej

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) filetów z białej chudej ryby
4 limetki
cytryna
pomarańcza
strąk czerwonej papryki (najlepiej hiszpańskiej)
pęczek szczypiorku
2 pomidory
oliwa z oliwek
kilka gałązek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i usuwamy pincetką wszystkie ości. Kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do szklanej miski. Wyciskamy sok z 3 limetek, cytryny i pomarańczy. Wlewamy do miski z rybą. Paprykę czyścimy z nasion, myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do ryby. Szczypiorek myjemy, drobno siekamy i też dodajemy do ryby. Wszystko razem dobrze mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 6 godzin. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w zgrabną kostkę. Ostatnią limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w plasterki. Tuż przed podaniem osączamy rybę z marynaty i układamy na zimnych talerzach. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Polewamy oliwą, posypujemy kostkami pomidorów i ozdabiamy gałązkami kolendry oraz plasterkami limetki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024