Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ceviche-z-lososia-z-mlekiem-kokosowym

Ceviche z łososia z mlekiem kokosowym

Bardzo egzotyczny łosoś na (niemal) surowo.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g bardzo świeżego filetu z łososia bez skóry
3 limetki
3 kawałki trawy cytrynowej
150 ml mleka kokosowego
kilka listków świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie, wąskie kawałki. Z umytych limetek wyciskamy sok. Trawę cytrynową obieramy z wierzchnich twardych liści - potrzebny nam jest tylko sam środek. Kroimy go (ten środek) w cienkie plasterki. Łososia układamy na szklanym półmisku, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Polewamy sokiem z limetek i mieszamy. Dodajemy trawę cytrynową i mleko kokosowe. Mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Raz czy dwa mieszamy. Przed podaniem ozdabiamy listkami kolendry.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024