Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ceviche-na-bogato

Ceviche na bogato

Ceviche - kawałki surowej białej ryby marynowanej w soku z cytrusów - w bogatej oprawie z awokado i pomarańczy. Sałatka ta, podana w np. w kieliszkach do martini, staje się elegancką, zaostrzającą apetyt przystawką, podawaną przed egzotycznym w charakterze posiłkiem.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Kraje Ameryki Południowej

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) filetów z białej chudej ryby (sola
tilapia
panga)
czerwona cebula
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
sok z 1 limetki
garść listków świeżej kolendry
ostra zielona papryczka
2 pomarańcze
2 dojrzałe awokado
150 g ugotowanych i obranych krewetek
100 g rukoli
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy w zimnej wodzie, usuwamy resztki skóry i ości. Kroimy w cienkie paski i wkładamy do szklanego naczynia. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, dodajemy do ryby. Wlewamy sok z pomarańczy, cytryny i limetki. Dodajemy posiekane listki kolendry i takąż zieloną papryczkę i starannie wszystko mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Pomarańcze filetujemy, czyli ścinamy z nich skórkę i ostrym nożem wycinamy cząstki owocu spomiędzy membran. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w kawałki. Pomarańcze, awokado i krewetki dodajemy do marynowanej ryby, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach kładziemy rukolę. Na wierzch kładziemy porcje ceviche, odsączając z marynaty. 2 łyżki marynaty ukręcamy na sos z 4 łyżkami oliwy z oliwek. Sosem polewamy ceviche i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024