Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cebula-w-ciescie

Cebula w cieście

Inna wersja smażonej cebuli, tym razem z mąką kukurydzianą. Może nie jest to najzdrowszy sposób spożywania witamin, ale w końcu życie samo w sobie też nie jest zbyt zdrowe.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 słodkie cebule
100 ml maślanki
75 g mąki kukurydzianej
duża szczypta proszku curry
jajko
olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy z łusek i kroimy w równe grube krążki. Pokrojoną cebulę zalewamy maślanką i odstawiamy na co najmniej 10 minut. Rozgrzewamy olej we frytownicy lub dużej, głębokiej patelni. Osączamy cebulę z maślanki. Do maślanki dodajemy mąkę, curry, jajko i trochę soli i ucieramy na gładkie ciasto. Krążki cebuli maczamy w cieście i smażymy po kilka w rozgrzanym oleju na ciemnozłoty kolor. Usmażone krążki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy na gorąco, ułożone w zgrabny stosik.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024