Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Carpaccio-z-dorady

Carpaccio z dorady

Jak ogólnie wiadomo, mam wyjątkową słabość do surowych ryb. Może byłam w poprzednim życiu pelikanem? Słabość mam również do różowego pieprzu, ale tu już nie wiem, z jakim poprzednim wcieleniem mogłoby się to wiązać...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g filetów z dorady
2 limetki
oliwa z oliwek
łyżeczka suszonego różowego pieprzu
kilka gałązek ulubionych ziół

Opis przyrządzania:
Doradę myjemy, osuszamy i wkładamy na kwadrans do zamrażalnika. Wyjmujemy i bardzo ostrym nożem kroimy w cieniutkie plasterki, przy okazji usuwając ości (pęsetką). Układamy rybę pojedynczą warstwą na dużym półmisku.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok.
Ukręcamy sos z soku z limetek, 4 łyżek oliwy, soli i odrobiny cukru. Polewamy sosem rybę.
Pieprz roztłukujemy w moździerzu i posypujemy nim rybę. Przykrywamy plastikową folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Zioła myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Tuż przed podaniem zdejmujemy folię i posypujemy doradę ziołami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024