Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Canja-portugalska-zupa-z-ryzem

Canja - portugalska zupa z ryżem

Solidna zupa z ryżem i ziemniakami - podajemy ją zaraz po ugotowaniu, bo inaczej bardzo zgęstnieje (ryż i ziemniaczki wchłoną cały płyn).

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Portugalia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 i 1/2 litra wywaru wywaru z kurczaka
cebula
starta skórka z cytryny
świeża mięta
pół kilo ziemniaków
oliwa z oliwek
pierś z kurczaka
szklanka długoziarnistego ryżu

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy, dzielimy na ćwiartki i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wywar z kurczaka, dodajemy cebulę, łyżeczkę startej skórki z cytryny, gałązkę świeżej mięty, ziemniaki i łyżkę oliwy z oliwek. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, wkładamy całą pierś z kurczaka i gotujemy 25 minut, aż mięso się ugotuje. Wyjmujemy kurczaka i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w cienkie płatki. Miętę usuwamy. Kiedy kurczak stygnie, do płynu w garnku wrzucamy ryż i gotujemy na maleńkim ogniu, aż będzie miękki - 25 do 30 minut. Do zupy wkładamy pokrojonego kurczaka, wlewamy 2 łyżki soku z cytryny, podgrzewamy i doprawiamy solą. Zupę posypujemy siekaną świeżą miętą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024