Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Calzone-z-ricotta-i-swiezym-szpinakiem

Calzone z ricottą i świeżym szpinakiem

Pizzowe pierogi z klasycznym wegetariańskim nadzieniem. Doskonałe danie na piknik, bo długo trzyma ciepło i łatwo je się z ręki.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6-12 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Ciasto na focaccię lub pizzę
300 g świeżego szpinaku
oliwa z oliwek
cebula
2 łyżki jasnych rodzynek (lub rodzynków)
4 łyżki orzeszków piniowych
300 g świeżej ricotty
suszone peperoncini

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Szpinak przebieramy, obrywamy ogonki, zaś listki starannie płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szpinak i smażymy minutę, aż zwiędnie. Przekładamy na sito i odstawiamy do odcieknięcia.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Rodzynki siekamy. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelni, po czym też siekamy.
Mieszamy razem odsączony szpinak z cebulą, rodzynkami, orzeszkami i ricottą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną papryczką, starannie mieszamy.
Ciasto pizzowe dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy lub rozciągamy rękoma na placki o średnicy około 10 cm. Nakładamy na środek łyżkę nadzienia, po czym zalepiamy placek w kształt pieroga. Możemy brzeg przycisnąć w kilku miejscach wypukłą stroną widelca.
Calzone układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika - ciasto powinno się dobrze przyrumienić.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024