Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Caffe-corretto-alla-grappa

Caffe corretto alla grappa

Dla mnie - trzy w jednym: kawa, deser i digestif. Ilość grappy oczywiście regulujemy zgodnie z możliwościami osobniczymi.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawa mielona do włoskiego ekspresu
brązowy cukier
grappa

Opis przyrządzania:
Oczywiście, ciężko byłoby podać dokładną ilość składników. Każdy przecież ma własne upodobania, zarówno jeśli chodzi o ilość kawy w espresso, cukier i alkohol. Zaparzamy zatem bardzo mocne espresso, najlepiej we włoskiej maszynce. Wlewamy je do filiżanki i słodzimy do smaku brązowym cukrem, po czym dolewamy tyle grappy, ile wyda się nam właściwe - co najmniej łyżeczkę. Mieszamy i wypijamy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024