Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Caesar-s-Salad-klasyczna-Julii-Child
Caesar's Salad klasyczna (Julii Child)
Wersja najbliższa kanonicznej - prosto i skromnie, lecz z klasą.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: Meksyk/USA
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 jajka
główka rzymskiej sałaty
oliwa z oliwek
cytryna
sos Worcestershire
25 g świeżo startego parmezanu
2 garści grzanek z ciabatty
Opis przyrządzania:
Jajka wkładamy do garnuszka z wrzątkiem i gotujemy dokładnie jedną minutę. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Sałatę dzielimy na liście, starannie myjemy i osuszamy, po czym rwiemy na kawałki Wrzucamy sałatę do dużej miski i polewamy trzema-czterema łyżkami oliwy. Mieszamy, żeby oliwa pokryła wszystkie liście. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy z młynka. Znowu mieszamy.
Na sałatę wyciskamy sok z cytryny, wkraplamy sześć kropli sosu Worcester i wbijamy jajka - te gotowane przedtem przez minutę. Mieszamy dokładnie, żeby liście pokryły się sosem.
Próbujemy i ewentualnie dosalamy itp. Posypujemy sałatę parmezanem, znowu mieszamy. Na koniec posypujemy grzankami.
Podajemy nie zwlekając.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024