Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brzoskwinie-z-limoncello
Brzoskwinie z limoncello
Letni i lekki deser z dojrzałych brzoskwiń.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
strąk wanilii
szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
120 g cukru
1/2 cytryny
75 ml likieru limoncello
6 małych dojrzałych brzoskwiń
Opis przyrządzania:
Wznilię kroimy wzdłuż na pół i małą łyżeczką wyskrobujemy nasionka. Wkładamy wanilię (i pusty strąk i nasionka) do rondelka, dodajemy wino i cukier i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, co jakiś czas mieszając (żeby się cukier rozpuścił) i zdejmujemy z ognia. 1/2 cytryny kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do syropu. Dolewamy limoncello i odstawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinie myjemy i nacinamy na krzyż skórkę u podstawy. Wrzucamy owoce na minutę do wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Przecinamy brzoskwinie na pół i usuwamy pestki. Kroimy owoce w plastry i wkąłdamy je do szklanej miski. Zalewamy cytrynowym syropem i trzymamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając. Przekładamy brzoskwinie - wraz z syropem - do kieliszków lub szklanych miseczek (strąk wanilii wyrzucamy) i podajemy zimne.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024