Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brzoskwinie-z-beza
Brzoskwinie z bezą
Ładny i szybki deser z dojrzałych brzoskwiń i malin, podawany na gorąco. Świetny w sierpniowy wieczór.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 brzoskwinie
250 g (ćwierć kilo) malin
8 łyżeczek malinowego dżemu (lub konfitury)
2 łyżki likieru Cointreau
2 białka
100 g cukru
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Brzoskwinie wrzucamy na minutę do wrzątku, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą, po czym zdejmujemy skórkę. Kroimy brzoskwinie na pół i wyjmujemy pestki. Maliny szybko płuczemy i osuszamy. Układamy brzoskwinie w żaroodpornym płaskim naczyniu dołkiem po pestce do góry. W każdy dołek wkładamy 3-4 maliny i łyżeczkę dżemu (konfitury). Skrapiamy likierem. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na każdą połówkę nakładamy czapeczkę z masy bezowej. wstwiamy brzoskwinie do piekarnika na jakieś 10 minut, aż beza się przyrumieni. Podajemy na gorąco, z resztą malin.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024