Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brzoskwinie-w-rozowym-winie
Brzoskwinie w różowym winie
Lekki deser na zakończenie letniego obiadu. Wino podczas gotowania zamienia się w słodki sos, a procenty ulatują w powietrze. Można więc takie brzoskwinie podać i dzieciom (starszym). Niech się cieszą.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 dojrzałe brzoskwinie
butelka lekkiego różowego wina
120 g cukru
Opis przyrządzania:
Brzoskwinie zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy owoce na pół i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w plasterki i układamy w ładnym szklanym lub porcelanowym naczyniu. Wstawiamy do lodówki. Wino wlewamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier sie rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy syrop, aż zredukuje sie mniej więcej o połowę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimnym syropem polewamy brzoskwinie i trzymamy w lodówce do momentu podania.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024