Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brukselka-z-orzeszkami-piniowymi
Brukselka z orzeszkami piniowymi
Świetny sposób na brukselkę - byle tylko jej nie rozgotować! Orzeszki piniowe dodają elegancji i charakteru. Bardzo smaczne do wieprzowiny, na przykład kotletów schabowych.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg drobnej brukselki
150 g miękiszu bułki lub chleba tostowego (bez skórki)
3 łyżki masła
100 g orzeszków piniowych
ostra suszona papryka (peperoncino)
3 gałązki świeżego rozmarynu
Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i przycinamy podstawy, płuczemy na sitku. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy brukselkę, gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy.
Bułkę lub chleb kruszymy w rękach na drobne kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy orzeszki piniowe i smażymy, mieszając, przez minutę, po czym dodajemy bułkę. Doprawiamy peperoncino i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż wszystko ładnie się zarumieni. Dodajemy brukselkę i smażymy jeszcze kilka minut, żeby brukselka się zagrzała. Rozmaryn drobno siekamy, dodajemy do brukselki. Doprawiamy solą, mieszamy i podajemy prosto z patelni.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024