Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brownies-z-bialym-serem
Brownies z białym serem
Ciepłe, czekoladowe ciastka z dodatkiem kremowego serka... Podajemy je na ciepło, z sosem czekoladowym lub karmelowym i kulką lodów - może orzechowych?
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 9-12 ciastek
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
masło do smarowania formy
400 g deserowej czekolady
250 g masła
4 jajka
200 g cukru
75 g mąki ze spulchniaczem
200 g kremowego naturalnego serka
4 łyżki mleka
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną blaszkę o wymiarach mniej więcej 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miski, dodajemy masło, też w kawałkach. Miskę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miski nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada i masło się rozpuszczą - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia. Jajka wbijamy do drugiej miski i dodajemy cukier. Ubijamy ręcznym mikserem, aż masa będzie gładka i gęsta. Dodajemy czekoladę z masłem, mieszamy. Dodajemy mąkę i znów mieszamy. Kremowy serek wkładamy do rondelka, dolewamy mleko i podgrzewamy, mieszając, aż serek będzie miał gładką konsystencję. Dodajemy do ciasta czekoladowego i mieszamy, ale tak, żeby pozostały wyraźne smugi białe i czarne - jednym słowem niedokładnie. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut, aż ciasto zastygnie - kiedy dotkniemy powierzchni, nie powinniśmy poczuć pod spodem płynnej masy. Patyczkiem nie ma co sprawdzać, bo brownies powinny być w środku wilgotne. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, po czym kroimy na 9 lub 12 porcji. Podajemy na ciepło, z kulką lodów i sosem czekoladowym lub karmelowym.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024