Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brokuly-z-pecorino

Brokuły z pecorino

Smaczna, ciepła sałatka, która może być dobrą przystawką przed solidnym obiadem - jest lekka, nie zapycha, a słony smak pecorino zaostrza apetyt na dalsze dania.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 główki brokułów
główka zwykłej sałaty
główka sałaty dębowej
6 łyżek octu balsamico
oliwa z oliwek
150 g sera pecorino romano w kawałku

Opis przyrządzania:
Brokuły odcinamy od zdrewniałych łodyg i dzielimy na różyczki. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy brokuły i gotujemy kilka minut (5-8) - brokuły powinny być al dente. Odcedzamy. W czasie, gdy brokuły się gotują, myjemy i osuszamy oba rodzaje sałaty, biorąc tylko środkowe liście. Mieszamy je i rozkładamy na 6 talerzy. Ocet balsamico i tyle samo (czyli 6 łyżek) oliwy mieszamy na jednolity sos, dodając trochę soli, cukru i pieprzu do smaku. Ser pecorino tniemy na cienkie płatki - najlepiej nożykiem do warzyw lub specjalną łopatką do cięcia cienkich plasterków sera. Ciepłe brokuły układamy na sałacie, polewamy sosem i posypujemy płatkami pecorino. Oprószamy pieprzem z młynka i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024