Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brokuly-z-orzechami
Brokuły z orzechami
Smaczny dodatek do drobiu lub pieczonej ryby.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
50 g wyłuskanych orzechów włoskich
600 g brokułów
pęczek bazylii
50 g parmezanu
Opis przyrządzania:
Orzechy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy w spokoju, aż wystygną. Odcedzamy i zdejmujemy cienką, gorzkawą skórkę. Kilka orzechów odkładamy do dekoracji, resztę wrzucamy do malaksera. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Brokuły dzielimy na różyczki, odcinając grubą łodygę. Różyczki płuczemy na sicie i osączamy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy brokuły i gotujemy 5-10 minut - tak, żeby były al dente. W międzyczasie płuczemy bazylię, obrywamy listki i wrzucamy je do malaksera. Parmezan kroimy w kawałki i też wrzucamy do malaksera. Miksujemy wszystko razem, aż składniki będą dobrze pposiekane. Dolewamy łyżkę wody (z garnka, w którym gotują się brokuły) i miksujemy jeszcze chwilę, aż sos będzie miał konsystencję pesto. Dodajemy sporo pieprzu i ewentualnie nieco soli do smaku. Ugotowane brokuły odcedzamy i przelewamy bardzo zimną wodą. Starannie osączamy i polewamy sosem. Podajemy na letnio.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024