Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brokuly-smazone-z-gruyerem

Brokuły smażone z gruyerem

Smaczny i oryginalny dodatek do białego mięsa - pieczonego schabu, sznycli cielęcych lub piersi z indyka.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg brokułów
4 plasterki wędzonego boczku
ząbek czosnku
100 g sera gruyere
2 łyżki masła

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Brokuły dzielimy na różyczki, zaś grubsze łodyżki kroimy w plasterki. Starannie płuczemy na sicie, po czym wrzucamy do wrzącej wody na 3-4 minuty - brokuły powinny być dobrze al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie osączamy. W międzyczasie kroimy boczek w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ser ścieramy na drobnej tarce. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wrzucamy boczek i smażymy kilka minut, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodajemy masło i czosnek, wrzucamy brokuły. Smażymy, co jakiś czas mieszając, na sporym ogniu przez kilka minut. Kiedy brokuły będą już gorące i zaczną się lekko przypiekać, posypujemy danie serem. Mieszamy, żeby ser się rozpuścił i doprawiamy brokuły solą i pieprzem. Podajemy prosto z patelni.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024