Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bretonskie-kruche-ciasteczka

Bretońskie kruche ciasteczka

Bretania i Normandia słyną ze swoich wyrobów mleczarskich. Bretońskie kruche ciasteczka robione są z czystego masła - żadna margaryna tutaj nam się nie przyda. Dodatek soli także jest typowy dla tego francuskiego regionu i bardzo dobrze kontrapunktuje słodycz ciasteczek.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja-Bretania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g mąki plus trochę do wałkowania
1/2 łyżeczki do kawy proszku do pieczenia
115 g miękkiego masła
3 żółtka
90 g cukru
1/2 łyżeczki do kawy grubej soli (najlepiej z Guerande...)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Blaszkę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło rozcieramy drewnianą łyżką na krem. Żółtka ucieramy z cukrem na gęsty kogel-mogel. Dodajemy sól, a potem masło i mąkę z proszkiem. Mieszamy na miękkie, jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość około 1/2 centymetra - ciasteczka powinny być dość grube. Wycinamy nieduże kółka (albo inne kształty, z tym, że kółka są tradycyjne) i przekładamy je na blachę. Wstawiamy ciasteczka do piekarnika na 15 minut - nie powinny bardzo się przyrumienić. Zdejmujemy ciastka z blachy, studzimy na metalowej kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanej ciasteczkowej puszce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024