Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bretonski-nalesnik-z-jajkiem

Bretoński naleśnik z jajkiem

Doskonałe małe danko, lub - przy większej ilości naleśników - cały posiłek. Zasłużona nagroda dla smażącego.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja - Bretania

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżeczka masła
ciasto na galettes
jajko
2 łyżki tartego sera gruyere

Opis przyrządzania:
Na sporej patelni roztapiamy masło. Kiedy będzie gorące, wlewamy niepełną wazową łyżkę ciasta i tak obracamy patelnią, żeby ciasto równomiernie rozlało się po całej powierzchni. Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu i smażymy, aż naleśnik będzie rumiany od spodu. Odwracamy naleśnik na drugą stronę i natychmiast na jego powierzchnię wbijamy jajko. Posypujemy serem i smażymy na małym ogniu, aż białko się zetnie. Posypujemy solą i pieprzem i zaginamy brzegi naleśnika do środka tak, żeby powstał kwadrat. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024