Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Blinki-z-cukinii-z-lososiem

Blinki z cukinii z łososiem

Delikatne placuszki z cukinią są daniem szybkim, łatwym i znakomitym. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i paskami wędzonego łososia.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 cukinie
szklanka (250 ml) mleka
2 jajka
150 g mąki
gałązka świeżego tymianku
łyżka masła
oliwa z oliwek
200 g wędzonego łososia w plastrach
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
koperek do dekoracji

Opis przyrządzania:
Cukinie myjemy, odcinamy końce. Kroimy w cienkie paski (lub ścieramy na średnio grubej tarce). Mleko wlewamy do miski, dodajemy jajka i mąkę. Solimy i miksujemy na gładkie ciasto. Z tymianku oskubujemy listki i dodajemy do ciasta. Wrzucamy cukinię i starannie mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wkładamy porcje ciasta (mniej więcej łyżkę) i rozprowadzamy je na dość cienkie blinki. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor, po czym odwracamy i smażymy na złoto również z dugiej strony. Łososia kroimy w szerokie paski. Bliny osączamy z tłuszczu na kawałku papieru kuchennego, na każdym kładziemy łyżeczkę śmietany i paski łososia. Posypujemy pieprzem prosto z młynka i ozdabiamy koperkiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024