Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Biszkopt-czekoladowy-podstawowy

Biszkopt czekoladowy (podstawowy)

Ciemne czekoladowe ciasto do przełożenia kremem czekoladowym, kawowym, owocowym, waniliowym, bitą śmietaną...Podstawa wszelkich tortów dla czekoholików.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 tort (12 porcji)

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło i mąka do przygotowania formy
140 g mąki tortowej
100 g dobrego ciemnego kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
300 g cukru
4 jajka
150 ml oleju słonecznikowego

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy 200 g cukru. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka mieszamy z olejem i 125 ml wody, aż masa się spieni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Do miski z mąką wlewamy masę żółtkowo-olejowo-wodną, dodajemy też 1/3 ubitych białek i mieszamy na gładką masę. Dodajemy resztę białek i delikatnie, acz starannie, mieszamy metalową łyżką. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 40 minut. Próbujemy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy w formie. Dalej postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024