Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bialy-pasztet-z-kurczaka

Biały pasztet z kurczaka

Jeden z wielu pysznych polskich pasztetów - według mnie danie zdecydowanie świąteczne. Borówki obowiązkowe.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kurczak
2 korzenie pietruszki
marchewka
cebula
250 g masła
200 g wątróbek z kurczaka
czerstwa kajzerka
3 jajka
majeranek
gałka muszkatołowa
50 ml czystej wódki

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Solimy i wkładamy do sporego garnka. Pietruszkę i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Też dodajemy do mięsa. Do garnka wkładamy 100 g masła, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu i dolewamy pół szklanki wody. Stawiamy na ogniu, przykrywamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Jeśli trzeba, w trakcie duszenia dolewamy nieco wody. Wątróbkę czyścimy, płuczemy i dodajemy do mięsa na 10 ostatnich minut duszenia. Garnek zdejmujemy z ognia. Kiedy mięso przestygnie, oddzielamy je od kości, a do sosu wkładamy pokrojoną w kawałki kajzerkę. Mięso, wątróbki i kajzerkę wraz z sosem przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy jajka, resztę masła (odrobinę zostawiamy do nasmarowania formy) oraz przyprawy: sporo majeranku, trochę gałki i mielonego pieprzu. Dolewamy wódkę, mieszamy i solimy do smaku. Teraz uwaga: kiedy robimy pasztet, dość trudno jest ocenić, czy masa mięsna jest dostatecznie dobrze przyprawiona. Najlepiej więc rozpuścić na małej patelence trochę masła, włożyć małą kulkę masy i usmażyć. Kiedy wystygnie, próbujemy i wtedy będzie wiadomo, czy pasztet jest OK. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do pasztetu (czyli keksówkę) smarujemy masłem. Do formy wkładamy doskonale wymieszaną masę mięsną i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy formę do piekarnika na 30-40 minut. Pasztet powinien zastygnąć i mieć przyrumieniony wierzch. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy przykryty do lodówki. Jemy najwcześniej następnego dnia.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024