Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Biala-zasmazka
Biała zasmażka
Najprostszy sposób zagęszczania zupy, sosów i potraw z gotowanych jarzyn, nadużywany czasem w polskiej kuchni. Pamiętajmy więc, by nie przesadzać z ilością!
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: zależnie od zastosowania
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki zwykłej mąki pszennej
kilka łyżek rosołu lub wody
Opis przyrządzania:
Masło topimy w rondelku. Dodajemy mąkę i starannie rozcieramy. Smażymy minutę na małym ogniu, nie dopuszczając do zrumienienia. Po łyżce dolewamy 3-4 łyżki zimnej wody lub rosołu, za każdym dolaniem starannie mieszając. Gotową zasmażkę rozprowadzamy odpowiednim płynem do właściwej gęstości. Używamy do zagęszczania białych zup (np. pieczarkowa), jasnych sosów i potraw z jarzyn (np. marchewka z groszkiem lub duszona młoda kapusta).
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024