Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Biala-zasmazka

Biała zasmażka

Najprostszy sposób zagęszczania zupy, sosów i potraw z gotowanych jarzyn, nadużywany czasem w polskiej kuchni. Pamiętajmy więc, by nie przesadzać z ilością!

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: zależnie od zastosowania

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki zwykłej mąki pszennej
kilka łyżek rosołu lub wody

Opis przyrządzania:
Masło topimy w rondelku. Dodajemy mąkę i starannie rozcieramy. Smażymy minutę na małym ogniu, nie dopuszczając do zrumienienia. Po łyżce dolewamy 3-4 łyżki zimnej wody lub rosołu, za każdym dolaniem starannie mieszając. Gotową zasmażkę rozprowadzamy odpowiednim płynem do właściwej gęstości. Używamy do zagęszczania białych zup (np. pieczarkowa), jasnych sosów i potraw z jarzyn (np. marchewka z groszkiem lub duszona młoda kapusta).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024