Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Biala-kielbasa-z-sosem-z-czerwonego-wina

Biała kiełbasa z sosem z czerwonego wina

Zanim rozpoczniemy kolejny sezon zwęglania kiełbasy na ogrodowych grillach, możemy sobie uprzyjemnić oczekiwanie na wiosnę takim właśnie daniem: surowe kiełbaski podsmażamy, a potem dusimy w czerwonym winie z dodatkiem sporej ilości cebuli. Bardzo przyjemnym dodatkiem będzie Kremowe piure, można też podać Jabłka z patelni, niezła może być także Kiszona kapusta z rodzynkami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 spore cebule
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
4 surowe (białe) kiełbaski (po jednej na porcję)
300 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki galaretki porzeczkowej (Galaretka z czerwonych lub czarnych porzeczek)

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem w cienkie półplasterki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula zacznie się rumienić - czyli jakieś 10 minut.
Łyżką cedzakową zdejmujemy cebulę z patelni i odkładamy na talerz.
Na patelnię w pozostałym tłuszczem wkładamy kiełbasę i smażymy, przewracając, aż będzie rumiana ze wszystkich stron.
Wkładamy cebulę z powrotem na patelnię, wlewamy wino i dodajemy galaretkę. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i dusimy kiełbasę przez 20 minut, aż sos zgęstnieje - jeśli będzie miał z tym problemy, wyjmujemy kiełbaski i trzymamy w cieple, zaś sos redukujemy na dużym ogniu.
Podajemy kiełbaski gorące, polane sosem z cebulką, z dodatkiem piure ziemniaczanego - ale jeśli nie mamy ochoty na ziemniaki, świeża bagietka też będzie dobra.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024