Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Biala-fasolka-z-pomidorami

Biała fasolka z pomidorami

Taka fasolka najlepsza jest jako dodatek do pieczonego udźca jagnięcego, choć niezła jest także z mocno naczosnkowanym pieczonym schabem.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja-Południe

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g świeżej drobnej białej fasolki
cebula średniej wielkości
3 dojrzałe twarde pomidory
3 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła

Opis przyrządzania:
Fasolkę przebieramy, płuczemy i wkładamy do sporego garnka. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory poziomo na pół i - pomagając sobie łyżeczką - wydłubujemy pestki. Miąższ pomidorów kroimy w kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. natkę płuczemy, osuszamy i też drobno siekamy. Namoczoną fasolkę odcedzamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy fasolkę. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. dodajemy cebulę, pomidory, czosnek i natkę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Smażymy kolejne 2 minuty, po czym dolewamy tyle wrzącej wody, by sięgała centymetr nad powierzchnię fasolki. Przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez półtorej godziny. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze z pół godziny, żeby sos odparował. Sprawdzamy, czy danie jest dostatecznie słone i podajemy gorące do baraniny lub wieprzowiny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024