Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Biala-fasolka-z-pomidorami
Biała fasolka z pomidorami
Taka fasolka najlepsza jest jako dodatek do pieczonego udźca jagnięcego, choć niezła jest także z mocno naczosnkowanym pieczonym schabem.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Francja-Południe
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
600 g świeżej drobnej białej fasolki
cebula średniej wielkości
3 dojrzałe twarde pomidory
3 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
Opis przyrządzania:
Fasolkę przebieramy, płuczemy i wkładamy do sporego garnka. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory poziomo na pół i - pomagając sobie łyżeczką - wydłubujemy pestki. Miąższ pomidorów kroimy w kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. natkę płuczemy, osuszamy i też drobno siekamy. Namoczoną fasolkę odcedzamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy fasolkę. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. dodajemy cebulę, pomidory, czosnek i natkę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Smażymy kolejne 2 minuty, po czym dolewamy tyle wrzącej wody, by sięgała centymetr nad powierzchnię fasolki. Przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez półtorej godziny. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze z pół godziny, żeby sos odparował. Sprawdzamy, czy danie jest dostatecznie słone i podajemy gorące do baraniny lub wieprzowiny.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024