Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bardzo-udane-jablka-z-syropem-klonowym

Bardzo udane jabłka z syropem klonowym

Naprawdę świetne - robiłam je ostatnio do naleśników, doskonałe. Dodatek jogurtu jest bardzo właściwy - odświeża smak, łagodzi słodycz, ładnie wygląda.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 spore słodkie jabłka
cytryna
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
laska wanilii
kilka łyżek soku z jabłek
100 ml najlepszego syropu klonowego
250 g greckiego lub tureckiego jogurtu naturalnego

Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy na 3 plasterki. W trakcie obierania i krojenia skrapiamy jabłka odrobiną soku z cytryny, żeby nie ciemniały.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy jabłka i smażymy na średnim ogniu, aż zarumienią się od spodu. Przewracamy na drugą stronę i oprószamy świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Smażymy, aż i druga strona ładnie się przyrumieni.
Do jabłek wkładamy przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii, wlewamy 2-3 łyżki soku z jabłek.
Jeśli jabłka są już miękkie, wlewamy prawie cały syrop klonowy (odrobinę zostawiamy do polania jogurtu) i zagotowujemy. Gotujemy kilka chwil, aż syrop zacznie ciemnieć i gęstnieć. Co jakiś czas potrząsamy patelnią, ale raczej nie mieszamy, bo jabłka się rozlecą.
Przekładamy jabłka na talerzyki, kładziemy na każdej porcji czubatą łyżkę jogurtu i skrapiamy resztą syropu klonowego.
Pozostały jogurt podajemy w miseczce, żeby każdy mógł sobie dobrać, jeśli ma ochotę.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024