Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bardzo-przyjemna-salatka-z-groszku-i-rzodkiewek

Bardzo przyjemna sałatka z groszku i rzodkiewek

Prosta i bardzo odświeżająca sałatka z mrożonego (!) groszku i pęczka rzodkiewek - korzystajmy, póki czas, bo zimowe rzodkiewki to tylko blady cień tego, co mamy teraz. Poza tym przed zimą trzeba się nafaszerować zieleniną, żeby potem godnie stawić czoła szarugom, śnieżycom i kapuście!

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka mrożonego groszku
pęczek rzodkiewek
3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego lun tureckiego)
oliwa z oliwek
pojemniczek rzeżuchy

Opis przyrządzania:
Wsypujemy groszek na spore sito i przelewamy wrzątkiem, aż się rozmrozi (zazwyczaj jeden czajnik gorącej wody wystarcza). Starannie osączamy.
Rzodkiewkom obcinamy listki i korzonki, starannie płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w cieniutkie krążki.
Mieszamy groszek i rzodkiewki i przekładamy na ładny talerz lub półmisek.
Jogurt mieszamy z łyżką lub dwiema dobrej oliwy, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru. Sosem polewamy sałatkę.
Całość posypujemy listkami rzeżuchy, podajemy i zjadamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024