Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Baklazan-faszerowany-orzechami-wloskimi

Bakłażan faszerowany orzechami włoskimi

Doskonałe, delikatne w smaku bakłażany możemy upiec i nafaszerować wcześniej, a zapiec je dopiero w ostatniej chwili przed podaniem.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
oliwa z oliwek
tarta bułka
2 ząbki czosnku

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bakłażany przekrawamy wzdłuż, skrapiamy miąższ oliwą i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Bakłażany wyjmujemy i studzimy na tyle, by można je było dotykać bez poparzenia. Pomagając sobie nożem i łyżką, wyjmujemy upieczony miąższ i przekładamy go do miski. Orzechy włoskie drobno siekamy. Obrane ząbki czosnku też drobno siekamy. Miąższ bakłażanów rozgniatamy widelcem, mieszamy z orzechami i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wydrążone bakłażany napełniamy farszem i posypujemy cienką warstwą tartej bułki. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy 10 minut. Podajemy natychmiast lub po przestygnięciu, na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024