Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bagietki-z-grillowanym-kurczakiem

Bagietki z grillowanym kurczakiem

Obiadowa kanapka z ciepłym kurczakiem we włoskim stylu.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
3 łyżki octu balsamico
50 g świeżego parmezanu
2 krótkie bagietki
sałata
pomidor
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy w zimnej wodzie i odcinamy resztki tłuszczu i chrząstek. Osuszamy papierem kuchennym, wkładamy do szklanego naczynia i skrapiamy 2 łyżkami octu balsamico. Lekko solimy i - pardon - pieprzymy i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Z kawałka parmezanu ścinamy nożykiem do warzyw kilka cienkich płatków. Resztę ścieramy na drobnej tarce. Kurczaka przekładamy na blaszkę i posypujemy połową startego sera. Wstawiamy pod opiekacz na 6-7 minut, aż ser się zarumieni i będzie chrupki. Piersi odwracamy, posypujemy resztą sera i wstawiamy pod opiekacz na kolejne kilka minut, aż ser się zarumieni, a kurczak będzie upieczony. Bagietki kroimy wzdłuż na pół, ale nie do końca - tak, żeby się nie rozpadły na 2 części, bo nadzienie będzie wypadać. Listki sałaty starannie myjemy i osuszamy, wkładamy w bagietki. Kurczaka kroimy po skosie w grube plastry i układamy na sałacie. Pomidor myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na kurczaku. Skrapiamy oliwą i resztę octu balsamico. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024