Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Azjatycki-wywar-z-kurczaka

Azjatycki wywar z kurczaka

Podstawowy wywar używany w krajach Azji. Aromatyczny i uniwersalny.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 1 i 1/2 litra

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 nogi z kurczaka
5cm kawałek świeżego imbiru
6 cebulek dymek

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy w zimnej wodzie i ostrym tasakiem rąbiemy w poprzek kości na drobne kawałki. Wkładamy mięso do garnka, dolewamy 8 szklanek (2 litry) zimnej wody i solimy. Zagotowujemy i zdejmujemy z wierzchu pianę i skoagulowane białko - czyli te farfocle, które wypływają z wywaru na powierzchnię. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do garnka. Dymki myjemy i kroimy na pół wzdłuż i w poprzek. Dodajemy do garnka. Wywar gotujemy na maleńkim ogniu przez godzinę. Przelewamy wywar przez gęste sitko, a gdy będzie zimny, zdejmujemy z wierzchu tłuszcz.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024