Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Angielski-pasztet-z-lososia

Angielski pasztet z łososia

Staroświecki brytyjski sposób podawania łososia - konserwowanego w stopionym maśle. Podajemy na liściach sałaty, z grzankami Melba.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) filetu z łososia bez skóry
200 g wędzonego łososia bez skóry
200 g masła
sok z cytryny
3 łyżki siekanego koperku

Opis przyrządzania:
Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kawałki. Wędzonego łososia kroimy w średniej wielkości kostkę. Małą formę do keksu wykładamy plastikową folią. Masło wkładamy do grubego garnka i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się rozpuści, dodajemy kawałki świeżego łososia i dusimy przez około 5 minut, aż ryba nie będzie już surowa. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy wędzonego łososia, 2-3 łyżki soku z cytryny, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy dość delikatnie, żeby kawałki ryby się nie porozpadały. Przekładamy pasztet do przygotowanej formy i wygładzamy powierzchnię. Przykrywamy kawałkiem folii, a na folii kładziemy puszkę, żeby pasztet obciążyć. Wstawiamy pasztet do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kiedy stężeje - wyjmujemy z formy, zdejmujemy folię i kroimy pasztet w plastry. Podajemy na sałacie, z ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024