Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Angielska-zupa-z-topinamburow

Angielska zupa z topinamburów

Kremowa zupa - zarówno w konsystencji i kolorze. Oryginalny smak topinamburów nie każdemu przypada do gustu, ale spróbować zawsze warto, zwłaszcza jeśli przy stole mamy Anglosasów.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g topinamburów
sok z cytryny
2 szalotki
oliwa z oliwek
kieliszek białego wytrawnego wina
4 szklanki (litr) wywaru z kurczaka
około 1/2 szklanki kremowej śmietanki
siekana natka i małe grzaneczki do podania

Opis przyrządzania:
Topinambury obieramy, kroimy na plasterki i natychmiast wrzucamy do wody z dodatkiem soku z cytryny. Zostawiamy je w wodzie przez 5 minut, po czym odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Szalotki obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy szalotki na małym ogniu przez 5 minut, aż zbieleją. Dodajemy plasterki topinamburów i smażymy kolejne 5 minut.
Wlewamy do rondla wino i czekamy, aż odparuje.
Dolewamy wywar (zdejmujemy przedtem cały tłuszcz). Doprowadzamy wszystko do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kwadrans, aż topinambury będą miękkie.
Miksujemy zupę i przecieramy ją przez sitko. Przetartą wlewamy z powrotem do rondla i doprawiamy śmietanką do smaku. Znów podgrzewamy niemal do wrzenia.
Zupę posypujemy siekaną natką (i dla zdrowia i dla koloru), po czym podajemy z małymi grzaneczkami usmażonymi na maśle.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024