Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Anchoiade-czyli-pasta-z-anchois

Anchoiade czyli pasta z anchois

Absolutnie klasyczna pasta z filecików anchois - no, prawie zupełnie klasyczna, gdyż w Prowansji anchoiade robi się z solonych anchois, a nie z tych w oliwie. Ja jednak wolę tę wersję, gdyż bardziej odpowiada mi smak rybki zmacerowanej w oliwie, niż pracowicie odsalanej... Intensywna, słona, pikantna - jest doskonałym smarowidłem do maleńkich grzaneczek, które możemy podać do drinków na rozpoczęcie imprezy, ot, chociażby sylwestrowej. W wersji pozaimprezowej - świetny zastrzyk smaku umami, szczególnie jeśli posmarujemy anchoiade grzankę z masłem, a na wierzchu położymy cieniutkie plasterki cebuli.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g filecików anchois osączonych z oliwy
2 ząbki czosnku
łyżka dobrego octu winnego
1/4 (ćwierć) szklanki dobrej prowansalskiej oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
Fileciki anchois odsączamy z oliwy, w której były przechowywane w słoiczkach. Kroimy w kawałki i wkładamy do małego malakserka.
Czosnek obieramy, grubo siekamy i dodajemy do anchois.
Wlewamy łyżkę octu i miksujemy, aż z anchois i czosnku powstanie możliwie jednolita masa.
Nie przerywając mieszania dolewamy powolutku oliwę - tak, jakbyśmy robili majonez, czyli najpierw kropla po kropli, a potem cieniutkim strumyczkiem.
Gotową anchoiade doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Pasta jest bardzo intensywna w smaku, więc podajemy nieduże jej ilości, najlepiej rozsmarowane na cienkich grzaneczkach lub kromkach świeżej bagietki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024