Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ananas-z-vin-santo

Ananas z vin santo

Cieniutkie plastry świeżego ananasa w syropie z włoskiego słodkiego wina... Dobre i odświeżające po sutym obiedzie.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 ml vin santo
3 łyżki cukru
mały dojrzały ananas
5 ciasteczek amaretti

Opis przyrządzania:
Wino wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, mieszając, żeby cukier się rozpuścił, po czym gotujemy tak długo, aż wino wygotuje się do połowy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ananasowi obcinamy pióropusz i podstawę. Ostrym nożem ścinamy skórkę, wycinając wszystkie "oczka". Bardzo ostrym długim nożem wycinamy zdrewniały rdzeń. Miąższ kroimy w możliwie cienkie plasterki, które układamy dachówkowato na dużym talerzu. Ananasa polewamy winnym syropem i odstawiamy na pół godzinki, żeby dobrze nasiąknął. Ciastaczka amaretti kruszymy (np. wałkiem) na średnio drobne okruchy i posypujemy nimi ananasa tuż przed podaniem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024