Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ananas-z-orzechami-i-miodem

Ananas z orzechami i miodem

Ciepłe plastry ananasa, skropione miodowo-rumowym sosem, z przypieczonymi orzechami i wolno roztapiającą się kulką lodów na wierzchu...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 małe dojrzałe ananasy
100 g płynnego miodu
30 ml ciemnego rumu
2 łyżki obranych migdałów
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki orzechów laskowych
lody rumowo-rodzynkowe do podania

Opis przyrządzania:
Ananasom obcinamy pióropusze i podstawy. Ostrym nożem ścinamy skórkę, wycinając wszystkie "oczka". Każdy ananas kroimy poziomo na 3 grube plastry, po czym układamy na dużym talerzu. Miód wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy rum, mieszamy i polewamy plastry ananasa. Przykrywamy plastikową folią i odstawiamy na 2 godziny. Migdały i orzechy grubo siekamy. Wsypujemy na sporą, ciężką patelnię i podpiekamy na średnim ogniu na złoto, cały czas mieszając. Zsypujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Plastry ananasa przekładamy na kratkę ustawioną nad blachą. Skrapiamy sosem z macerowania i wstawiamy pod opiekacz. Kiedy owoce się zarumienią, odwracamy, polewamy sosem i grillujemy drugą stronę. Plastry ananasa przekładamy na talerze, na środku każdego kładziemy kulkę lodów, posypujemy orzechami i polewamy miodowo-rumowym sosem, pozostałym od macerowania. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024