Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ananas-z-kardamonem-i-woda-rozana

Ananas z kardamonem i wodą różaną

Elegancki owocowy deser z kuchni indyjskiej. Świetnie nadaje się na danie "gościowe", bo trzeba go zrobić wcześniej (musi trochę postać w lodówce), a jego świeży smak pozwala odetchnąć po cięższych daniach.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
limetka
1/4 szklanki cukru
8 strączków zielonego kardamonu
świeży dojrzały ananas
1/2 szklanki dużych jasnych rodzynek
woda różana
garść niesolonych orzeszków pistacjowych
lody do podania (na przykład kokosowe lub waniliowe)

Opis przyrządzania:
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, po czym odcinamy końce, a resztę kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm - powinno nam wyjść jakieś 6 plasterków. Każdy plasterek kroimy teraz na 4 części.
Zagotowujemy rondelek wody, wrzucamy limetkę i gotujemy przez minutę. Odcedzamy na sicie.
Do tego samego rondelka wsypujemy cukier, dolewamy 3/4 szklanki wody i dodajemy kardamon. Stawiamy na niezbyt dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy syrop się zagotuje, dodajemy limetkę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę - po tym czasie z syropu wyjmujemy kardamon.
Ananasowi odcinamy podstawę i pióropusz liści. Stawiamy go pionowo na desce i bardzo ostrym nożem ścinamy skórkę, tnąc z góry na dół. Obrany w ten sposób owoc kroimy pionowo na ćwiartki i wycinamy zdrewniały rdzeń. Miąższ kroimy w niezbyt dużą kostkę i wkładamy do szklanej miski.
Do ananasa dodajemy rodzynki i syrop limetkowo-kardamonowy (razem z kawałkami limetki). Mieszamy i dolewamy wodę różaną do smaku - zaczynamy, powiedzmy, od łyżeczki, a potem ewentualnie dolewamy jeszcze trochę.
Starannie wszystko mieszamy, miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na noc.
Sałatkę podajemy w miseczkach, udekorowaną ulubionymi lodami lub sorbetem (najlepiej czymś egzotycznym).
Orzeszki pistacjowe grubo siekamy i posypujemy nimi porcje deseru.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024