Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Amerykanskie-kruche-ciasto-do-tart-i-pajow

Amerykańskie kruche ciasto do tart i "pajów"

Pożyteczny przepis na bardzo kruche ciasto z tłuszczem w postaci Shortening. Idealne do rozmaitych słodkich tart, zapewnia chrupiącą foremkę dla słodkiego nadzienia.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: na jedną tartę o średnicy 28-30 cm

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/3 szklanki zwykłej mąki
1/2 łyżeczki soli
100g Shortening
2-4 łyżki zimnej wody

Opis przyrządzania:
Mąkę mieszamy z solą w sporej misce.
Shortening kroimy w kawałeczki i dodajemy do mąki. Rozcieramy palcami, aż tłuszcz połączy się z mąką i zacznie przypominać kruszonkę.
Dolewamy 2 łyżki wody i zagniatamy szybko ciasto, ewentualnie dolewając ciut więcej wody, jeśli ciasto nie chce nam się zacząć kleić.
Gotowe ciasto toczymy w kulę, spłaszczamy ręką, zawijamy w plastikową folię i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Ciasto możemy rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub też odcinać je po kawałku i wylepiać nim formę jak plasteliną (mój ulubiony sposób).
Wylepioną ciastem foremkę wstawiamy do lodówki do czasu pieczenia - dalej postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem. To ciasto możemy bowiem napełnić nadzieniem na surowo i upiec wszystko razem w piekarniku, bądź też najpierw podpiec spód, wlać nadzienie i dopiero wtedy zapiec.
Jeśli potrzebna nam jest po prostu upieczona foremka z tego ciasta, to nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do grzejącego się pieca wkładamy płaską blaszkę, żeby też była gorąca. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i kładziemy na nagrzaną blaszkę. Pieczemy na złoty kolor, jakieś 20 minut.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024