Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Amerykanski-sos-koperkowy-do-salaty

Amerykański sos koperkowy do sałaty

Bardzo smaczny sos do mieszanej sałaty, cykorii, endywii, tartej marchewki, krojonych pomidorów, ogórków z rzodkiewkami, kapusty pekińskiej, białej i czerwonej, ziemniaków, selera z porem i tak dalej, i tym podobnie...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: na 1-2 miski sałaty

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 szklanki gęstego dobrego majonezu
1/3 szklanki skondensowanego niesłodkiego mleka
łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli czosnkowej
łyżeczka cukru
sok z cytryny do smaku
garść siekanego świeżego koperku

Opis przyrządzania:
Mieszamy razem majonez (ja akurat miałam resztę domowego, ale dobry kupny też się nada), skondensowane mleko i jogurt.
Doprawiamy do smaku solą czosnkową, cukrem i sokiem z cytryny, ewentualnie jeszcze dosalamy do smaku, szczególnie jeśli majonez był mało słony.
Na koniec dodajemy do sosu siekany koperek (dużo!), dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - sos nieco zgęstnieje, a smaki się przegryzą.
Doskonały do wszelkiego rodzaju surówek i sałat.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024